“UZ Leuven, zorgt u ook voor ons?”: symbolische actie spoed UZ Leuven

Op maandag 29 januari hield een honderdtal medewerkers van de dienst spoedgevallen van het UZ Leuven een symbolisch actiemoment. Het personeel kwam naar buiten met slogans als “Veiligheid en kwaliteit zijn voor de directie geen prioriteit” en ‘”De spoed trekt het niet meer, de grens wordt verlegd, keer op keer”. De actievoerders keerden zich met hun rug naar het aanwezige publiek. Daarop stond de niet mis te verstane boodschap “UZ Leuven, zorgt u ook voor ons?”

Leen Segers (Vakbondsverantwoordelijke ACV Puls): “De dienst is zwaar onderbemand en de werkdruk is torenhoog. We constateren een situatie die voor zowel patiënten als personeel niet houdbaar is. Vandaag trekken we aan de alarmbel omdat we erger willen voorkomen, want genoeg is genoeg.”

De afgelopen jaren zag het ziekenhuis zich genoodzaakt om ruim 200 bedden (op een totaal van 1250) te sluiten als gevolg van het personeelstekort. De medewerkers getuigen van shifts waar tot vier verpleegkundigen tekort zijn. Dat zorgt ervoor dat de patiëntveiligheid niet altijd kan gegarandeerd worden, en dat kan voor ACV Puls niet door de beugel.

Na de actie werd het personeel uitgenodigd bij de directie, maar die kon geen concreet antwoord geven op hun verzuchtingen. Voorlopig houden personeel en vakbonden dus vast aan de aangekondigde staking in februari. Meer info daarover volgt.