Bevraging gezinszorg wijst uit: overgrote meerderheid van personeel wil overstap naar bediendenstatuut

Onze bevraging in de gezinszorg over het bediendenstatuut bleek een groot succes: van de 1130 invullers wil 93% bediende worden!

Daarmee wordt ons vermoeden bevestigd: gelijke waardering en erkenning voor elke functie in de gezinszorg begint met een gelijk statuut voor iedereen.

Velen van jullie vroegen ons: “Er is al twintig jaar sprake van een gelijktrekking, wanneer komt het er eigenlijk van?”

Wel, we beginnen eraan. En snel!

Op onze Nationale Belangengroep van de vakbondsafgevaardigden uit de gezinszorg in april hebben we de beslissing genomen om er werk van te maken: een bediendenstatuut voor iedereen!

Ook de andere vakbonden zijn het met ons eens, we moéten hier werk van maken. Dat is belangrijk, zo kunnen we als blok naar de werkgevers van de sector.

Eind mei hebben we hen onze eis voorgelegd:

 • Het verschil tussen arbeiders en bedienden is passé. Het geeft een gevoel van verschillende erkenning en waardering. Weg ermee.
 • Wij willen voor alle arbeidersfuncties de overstap naar bediende: verzorgenden, huishoudhulpen én huishoudhulpen dienstencheques.
 • Als timing hebben we voorgesteld :
  • Alle aanwervingen van nieuwe werknemers vanaf 1 januari 2025 gebeuren met een bediendenovereenkomst
  • Alle huidige arbeiders in de sector moeten de keuze kunnen maken om over te stappen naar een bediendencontract. Vanaf 1 januari 2025. Wie op deze datum verkiest arbeider te blijven, kan later, telkens vanaf 1 januari, desgewenst de overstap naar het bediendenstatuut maken.

  Wij willen samen als sociale partners besprekingen aanvatten over de praktische zaken om de overgang naar het bediendenstatuut voor te bereiden en te realiseren.

  Wij van onze kant bereiden een dossier voor waarmee we de werknemers in de sector klaar en duidelijk informeren over de verschilpunten tussen het arbeiders- en bediendenstatuut, en ook over de eenvoud van overstappen naar het bediendenstatuut: een ondertekende bijlage bij de bestaande arbeidsovereenkomst. De werkgevers hebben aangegeven dat zij ook een aantal invalshoeken en aspecten zullen oplijsten. Hierover gaan wij graag verder in dialoog vanaf september 2024.

  Over de verdere evoluties in dit belangrijke dossier voor de sector gezinszorg kan je je steeds informeren op onze sociale media, of spreek onze vertegenwoordigers op je werk aan!

  Samen staan we sterk, en maken we werk van een gelijk statuut voor iedereen!