Regeringspartijen vinden gevechtsvliegtuigen belangrijker dan kinderen

De voorpagina van de papieren krant de Standaard van maandag 25 augustus kon de prioriteiten en de keuzes van de regeringspartijen niet duidelijker in één beeld vatten. Bovenaan een foto van een gevechtsvliegtuig waarvan de te vormen regering er enkele tientallen wil kopen. Kostprijs? Enkele miljarden euro. Daaronder legt minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, uit dat ouders meer zullen moeten betalen voor de opvang van hun kinderen, want dat het niet fair zou zijn om de besparingen alleen door de andere sectoren te laten dragen.

Het kaderdecreet kinderopvang dat op 1 april 2014 werd goedgekeurd werd nochtans door alle partijen uitvoerig besproken en gepland. Iedereen, minister Vandeurzen incluis, wist dat de financiering van die hervormingen grote investeringen zou vragen. Die waren in een groeipad voorzien. Er was een timing voor. De sector Kinderopvang adviseerde het kaderdecreet positief op basis van dat groeipad.

Op geen enkel moment was er sprake van die investeringen af te wentelen op de ouders. En dat is precies wat de regeringspartijen en minister Vandeurzen van plan zijn. De LBC-NVK vindt dat absoluut niet ok. Het is al erg genoeg dat de regeringspartijen de burgers willen laten opdraaien voor de geplande besparingen. De gezinnen nu ook nog de hervormingen in de sector kinderopvang laten financieren is er echt over.

Fatiha Dahmani, sectorverantwoordelijke kinderopvang LBC-NVK