No Profit on Pandemic: actie voor het opheffen van patenten op coronavaccins

Op 22 juni nam ACV Puls deel aan een actie van het Europees burgerinitiatief ‘No Profit on Pandemic.’ Die ging door aan het Surlet de Chokierplein in Brussel, waar om tien uur de commissie gezondheid van de Federale overheid van start ging. Die debatteerde op dat moment over twee resoluties die het opheffen van patenten op coronavaccins vragen. Het doel daarvan is de versnelling van de wereldwijde vaccinatiecampagne. Opgeheven patenten zorgen ervoor dat landen buiten Europa generische vaccins kunnen produceren, die betaalbaar zijn voor iedereen.

Het Europees parlement sprong al mee op de kar door een resolutie over het tijdelijk opheffen van patenten aan te nemen. Daarmee gaat ze in tegen de Europese commissie die zich opwerpt als verdediger van patenten en enkel vrijwillige acties van farmabedrijven vraagt. Dat de commissie mee aan boord komt is belangrijk, want zij heeft de uiteindelijke beslissingsmacht.
Dat de vraag van het burgerinitiatief breed gedragen is bewijst hun petitie (link) die al 205.000 handtekeningen ophaalde.

Vind jij het ook belangrijk dat mensen overal ter wereld even gemakkelijk (en goedkoop) aan een vaccin kunnen geraken? Teken dan ook de petitie via www.noprofitonpandemic.eu!