Ook de lonen van persoonlijke assistenten (PAV/PVB) gaan fors omhoog!

Het laatste sociaal akkoord heeft het personeel in de gehandicaptenzorg een gevoelige loonsverhoging gebracht. Hoewel de persoonlijke assistenten vooralsnog niet officieel deel uitmaken van de sector, mogen ook zij rekenen op meer. Ze zien hun loon met zo maar eventjes 8,75% stijgen.

Het personeel van de gehandicaptenzorg zat al langer te wachten op meer financiële waardering voor hun werk. Dat geldt zeker ook voor persoonlijke assistenten en individuele begeleiders in dienst van personen met een handicap. Tot op vandaag worden zij betaald op basis van het sectorale minimumloon, een ronduit laag bedrag.

In uitvoering van VIA6 hebben we de lonen in de sector met minstens 1,7% verbeterd. Nu trekken we ook het bedrag voor persoonlijke assistenten (PAB/PVB) op van 1858,38 naar 2020,99€ bruto per maand. Dat verschil van 8,75% zullen zij niet alleen in hun maandloon voelen, het zal ook een impact hebben op de berekening van bijvoorbeeld de nieuwe eindejaarspremie.

We zijn intussen al juli, maar het nieuwe minimumbedrag is wel degelijk van toepassing vanaf het begin van het jaar. Wanneer alles klaar is voor de eerste uitbetaling dient men een tegoed te berekenen voor de afgelopen periode. Dat krijgen de persoonlijke assistenten dan op de rekening, bovenop het verhoogde maandloon.

In het najaar zou er ook duidelijkheid moeten komen over het definitieve bedrag voor de eindejaarspremie.