Je volledige IFIC-loon en je VIA6-premie! (PC330 Ouderenzorg, Revalidatiesector, PVT’S en Beschut wonen)

Het budget voor loonsverhogingen in het nieuwe sociaal akkoord (VIA 6) bedraagt meer dan 145 miljoen Euro. Met dat budget betalen we de volledige IFIC-lonen vanaf juli. Daarnaast kregen jullie al een consumptiecheque in april. In augustus ontvang je de VIA6-premie.

NIEUWE IFIC-LONEN
Welke werknemers krijgen als loon voor de maand juli het volledige IFIC-barema?

 • Zij die onlangs de keuze voor de IFIC-lonen hebben gemaakt
 • Zij die in 2019 al in IFIC waren gestapt
 • Alle werknemers die sinds november 2019 in dienst zijn gekomen

Belangrijk: het nieuwe en hogere IFIC-loon betekent ook dat je toeslagen onregelmatige prestaties en de eindejaarspremie hoger worden.

ONZE IFIC-TOOL
Wil je controleren of het allemaal wel klopt? ACV Puls biedt een eenvoudige calculator aan, waarmee je kan berekenen wat IFIC 100%voor jou betekent.
Je vindt de tool op www.ific100.wittewoede.be. Een verschil van enkele euro’s tussen je loonfiche en de calculator? Geen paniek, dat kan liggen aan afrondingen.
Merk je toch een groot verschil? Of heb
je nog andere IFIC-vragen? Dan kan je terecht bij de ACV Pulsafgevaardigden op je werk. Ook op onze secretariaten ben je welkom!

DE VIA6-PREMIE VOOR WIE IS INGESTAPT IN IFIC
Het sociaal akkoord voorziet ook een VIA 6-premie voor iedereen. Ongeacht of je bent ingestapt in IFIC of niet. Voor wie is ingestapt in IFIC bestaat deze uit twee delen: de looncorrectie en de VIA 6-toeslag.
Deze VIA6-toeslag wordt in augustus betaald.

Looncorrectie voor april, mei en juni
De nieuwe lonen worden eigenlijk vanaf de maand april toegepast. Wie in IFIC is ingestapt, krijgt een looncorrectie voor de maanden april, mei en juni.
Die looncorrectie bestaat uit het verschil tussen het huidige loon en het IFIC aan 100% loon. Die correctie wordt samen met het loon van de maand juli betaald.

De VIA6-toeslag
Naast je looncorrectie krijg je ook een VIA6-toeslag. Samen vormen zij de VIA6-premie.
Die bedraagt in totaal €900 bruto voor wie voltijds werkte tussen 1.4.21 en 30.6.21.
Bijvoorbeeld:
Looncorrectie april – mei – juni = €350.
➡ Bedrag VIA6-toeslag = €550 (verschil €900 - €350)

Belangrijk om weten:

De werknemers die instapten in IFIC, maar van wie het oud barema tijdelijk nog voordeliger is dan het IFIC-barema, krijgen de €900 als VIA6-toeslag.

 • Is je looncorrectie voor de 3 maanden hoger dan het bedrag van de VIA6-premie? (dus hoger dan €900) Dan behoud je gewoon je volledige looncorrectie, ook het bedrag boven de €900.
  Hier komt geen toeslag meer bij.
 • DE VIA6-PREMIE VOOR WIE NIET IN IFIC INSTAPTE.
  De werknemers die ervoor kozen om niet in IFIC te stappen krijgen ook het volledige bedrag van de premie onder de vorm van de VIA6-toeslag (dus €900 voor wie voltijds werkt)

  We hopen dat jullie met dit fijne nieuws extra kunnen genieten van je welverdiende vakantie en wensen jullie een deugddoende zomer toe.