Brits zorgpersoneel staakt voor het eerst in tientallen jaren

Verpleegkundigen in Engeland, Wales en Noord-Ierland hebben voor het eerst in de geschiedenis het werk neergelegd. Hun belangrijkste eis? Een fikse loonsverhoging van negentien procent, maar daar wil de regering niet op ingaan. Levensnoodzakelijke ingrepen gaan wel nog door, maar al de rest staat voorlopig on hold. Net als in Vlaanderen en België geven verpleegkundigen en zorgpersoneel in het Verenigd Koninkrijk aan dat ze het applaus in de coronaperiodes wel apprecieerden, maar dat je daarmee geen rekeningen betaalt. Daar komt nog bij dat het Verenigd Koninkrijk anders dan bij ons gèèn automatische loonindexering heeft en dat ziekteverzekeringen allerhande een stuk duurder zijn. Het logische gevolg daarvan is dat de stijgende levenskosten daar nog veel voelbaarder zijn, en voor nog meer sociale drama’s zorgen.

Toch is een loonsverhoging niet de enige eis. In het Verenigd Koninkrijk legt het zorgpersoneel het werk neer voor meer waardering, een hoger loon en betere werkvoorwaarden – terechte eisen die ook hier weerklinken. Het personeelstekort dat voor de Brexit al in de vele tienduizenden liep, is nog sterk toegenomen met maandenlange wachtlijsten als gevolg.

De eis voor méér waardering voor het werk dat ze elke dag doen is herkenbaar. In veel landen vraagt het personeel van zorg, welzijn en cultuur een hoger loon en meer collega’s. We steunen als ACV Puls onze Britse collega’s in hun strijd voor meer waardering en sociale rechtvaardigheid.

Ook bij ons voeren we actie in alle Non-Profitsectoren. Dat doen we op maandag 19 december lokaal in instellingen, voorzieningen en organisaties. Op dinsdag 31 januari 2023 verzamelen we met zo veel mogelijk mensen om 10u30 aan Brussel-Noord voor een grote nationale betoging. Wat kan jij doen? Mee actie voeren natuurlijk!