Winst voor aandeelhouders Orpea ten koste van werknemers

Orpea is een Franse commerciële groep die op enkele jaren tijd uitgroeide tot een grote speler in de ouderenzorg in België. Sinds 2012 heeft de groep tientallen rusthuizen in Wallonië en Brussel overgenomen. De laatste tijd heeft Orpea haar activiteiten ook uitgebreid naar Vlaanderen.

De activiteit in de ouderenzorg moet in de eerste plaats winst opbrengen voor de aandeelhouders van Orpea. En dat lukt aardig. Met een gemiddelde dagprijs van 55 euro en het strikte minimum voor de werknemers mag dat ook niet verwonderen.

De werknemers vragen al langer een oplossing en compensaties voor de hoge werkdruk. Maar zowel de eisen op het gebied van koopkracht (maaltijdcheques, groepsverzekering en oproepvergoeding) als de eisen in verband met de arbeidstijd (een extra verlofdag na 5 jaar anciënniteit, een extra "orpea"-dag, de garantie op drie weken aaneensluitende vakantie, contractuitbreiding voor deeltijdse werknemers die dat willen) werden op woensdag 4 februari door de directie van tafel geveegd.

Nu de directie ook nog weigert om 20 jobs, gefinancierd door de sociale maribel, te aanvaarden, is voor het personeel de maat vol. Met de jobs van de sociale maribel, het systeem waarbij in de sector loonlastenverlagingen worden omgezet in bijkomende tewerkstelling, zou de werkdruk verminderd kunnen worden.

De directie wil de extra jobs waarschijnlijk niet omdat ze geen controle van de vakbondsafvaardiging op de inzet van dat personeel wil, een voorwaarde om bijkomende tewerkstelling via de sociale maribel te krijgen.

Er werd een stakingsaanzegging ingediend en een verzoening aangevraagd. Komt er op de verzoening niets uit de bus voor de werknemers, dan zullen wij overgaan tot actie.