Curamant laat bewoners en personeel in de steek

Geen voedselveilig eten, te weinig volk op de vloer en gesjoemel met contracten: wat is er aan de hand bij Curamant?

De groep Curamant, een bedrijf dat thuiszorg biedt aan mensen die zelfstandig wonen (of aan wie herstelt na een ziekenhuisopname) werd begin vorige week failliet verklaard. Twee vestigingen in Ronse en Zottegem vonden al een overnemer in een grote verzekeraar. In de vestigingen van Bree en Geluwe heerst er voor zowel bewoners als personeel nog veel onzekerheid. Bewoners en personeel geraakten moeilijk aan info en moesten het slechte nieuws via de media vernemen (en niet van Curamant zelf). Tegen die ontoereikende zorg en onzekerheid willen we als vakbond optreden.

Vanuit Curamant zelf werd er gereageerd dat de groep had gedaan wat binnen de mogelijkheden lag, maar dat ‘de talrijke inspanningen niet het verhoopte resultaat opleverden’.

Ingrid Maurissen (ACV Puls): “Met dat antwoord nemen wij als vakbond geen genoegen: waar commerciële spelers zich bemoeien met (ouderen)zorg betalen de bewoners, het personeel en uiteindelijk de samenleving de rekening wanneer het mis gaat. Het is het niet de eerste keer dat dergelijke drama’s zich afspelen (en zal het zeker niet de laatste keer zijn).”

We krijgen van overal signalen dat er niet meer in basiszorg voorzien wordt, er vaak te weinig volk op de vloer is én er geknoeid wordt met contracten van het personeel. Sommigen onder hen kregen te horen dat hun contract eenzijdig veranderd werd naar slechtere loon-en arbeidsvoorwaarden (voor hetzelfde werk). Wie betaalt het gelag? Bewoners en personeel. Wanneer we de rekening maken schiet Triamant (de hoofdgroep waaronder Curamant valt) tekort in basiszorg, schiet Triamant tekort tegenover haar personeel en schiet Triamant tekort tegenover haar bewoners die ze zelfs geen voedselveilig eten kan voorschotelen.

Hier zetten we als vakbonden onze hakken in het zand, dit kunnen we niet laten passeren. ACV Puls roept de Vlaamse overheid op om strenger te zijn. We willen niet alleen dat zorginitiatieven zich allemaal registreren, er moet ook correct en tijdig opgetreden worden tegen élke mogelijke inbreuk. Daarnaast willen we dat de regelgeving aangepast wordt: laat àlle zorginitiatieven zich niet alleen aanmelden maar ook erkennen. Op die manier heeft Vlaanderen een extra slag om de arm wanneer het mis gaat.