Satur Ocampo is vrij!

Donderdagavond 29 maart, nog geen week na de oproep, verzamelen 60 actievoerders voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds de fakkelwake aan de Filipijnse ambassade van 11 december vorig jaar, waar 1.000 mensen opriepen voor Stop The Killings, is het tij helaas nog niet gekeerd. Het moorden gaat door en getuigen worden koudweg afgemaakt.

Op 10 maart werd Siche B. Gandinao doodgeschoten. Zij was kroongetuige van de moord op haar schoonvader op 8 februari en had hierover getuigd ten overstaan van VN-rapporteur Philip Alston. Op 21 februari kwam Alston in een eerste rapport over zijn tiendaags bezoek aan de Filippijnen tot de slotsom dat militairen achter de moorden zitten.

Getuigen is levensgevaarlijk, de moord op Gindanao is het trieste bewijs. Maar ook de politieke repressie neemt toe. Op 16 maart werd Satur Ocampo, verkozen volksvertegenwoordiger voor de partij Bayan Muna, aangehouden. Hij wordt in verdenking gesteld van een moord, gepleegd in 1985, toen hij zelf politiek gevangene was…. Zijn opsluiting is een zware klap voor de populaire volkspartij Bayan Muna, gezien er op 14 mei verkiezingen zijn in de Filipijnen.

“Ik wil de energie van mijn diplomaten en van mezelf erop richten om in deze periode, zonder misplaatste overschatting, te werken aan een veiligere wereld,” verklaarde minister De Gucht, toen België in oktober 2006 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verkozen werd tot niet-permanent lid van de Veiligheidsraad (2007-2008).

Wat kan België en ook de EU betekenen voor de veiligheid van mannen, vrouwen en kinderen in de Filipijnen? Een delegatie onder leiding van ACV-verbondssecretaris Guy Tordeur en met Edre Olalia (Filipijns mensenrechtenadvocaat), David Geerts (Sp.a-volksvertegenwoordiger), Wim De Ceukelaire (Filipijnengroepen België) en Caroline Vanpoucke (CAB-Filipijnengroep) stelde deze vraag en vertolkte de ongerustheid en boosheid van de demonstranten buiten.

De twee vertegenwoordigers van de minister onderstreepten dat minister De Gucht deze bezorgdheid ten volle deelt en dat de moorden en de arrestaties van nabij gevolgd worden. Vorig jaar al tijdens haar bezoek aan België werd presidente Arroyo hierover aangesproken en ook nu na deze actie, zal in een officiële brief de ongerustheid worden overgemaakt.

Ook de EU-partners zijn ontdaan over de toestand in de Filipijnen en sturen halfweg april een onderzoeksmissie uit. Of België daar actief zal aan deelnemen, vraagt de delegatie? Afhankelijk van het profiel en het mandaat van de deelnemers aan deze missie wordt ook eventueel iemand van België mee gestuurd. Als we een bijdrage kunnen leveren, zegden de vertegenwoordigers van Buitenlandse Zaken, dan zullen we dit zeker doen.

Guy Tordeur bracht in dat begin juni in de IAO (Internationale Arbeidsorganisatie) vanuit werknemershoek de toestand in de Filipijnen zal aangekaart worden. Hierop vroegen de woordvoerders van minister De Gucht uitdrukkelijk om mekaar op de hoogte te houden en informatie over de mensenrechtenschendingen uit te wisselen. Slotsom: zowel politici, mensen van ngo’s en vakbond blijven waakzaam en zullen druk uitoefenen om het tij te keren en het moorden te stoppen.

Dank zij deze aanhoudende en ook internationale druk is op dinsdag 3 april Satur Ocampo vrijgelaten op borgtocht. Hij kan zich nu volop inzetten voor zijn partij Bayan Muna in deze belangrijke verkiezingsperiode.