Goed nieuws voor de fietsende werknemer uit zorg, welzijn en cultuur!*

(*Gehandicaptenzorg, Jeugdhulp, Algemeen Welzijnswerk, Kinderopvang, Centra Geestelijke Gezondheidszorg, Vlaamse diensten voor Gezondheidspromotie en -Preventie, Socio-cultureel Werk, Ziekenhuizen, Thuisverpleging, Ouderenzorg, Revalidatiesector, Psychiatrische Verzorgingstehuizen, Beschut Wonen, Labo’s en Preventiediensten)

Van 27 naar 35 cent!
Spring jij regelmatig op de fiets om naar het werk te rijden? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Vanaf 1 januari wordt de kilometervergoeding verhoogd van €0,27 naar €0,35. Een fikse stijging dus.
Zoals vaker bij goed nieuws, is hier ook een kleine ‘maar’: er is nu een fiscaal plafond ingesteld.

Als je in 2024 meer dan 2500 euro fietsvergoeding ontvangt, wordt het bedrag boven deze grens belast.* Om dat plafond te bereiken, moet je toch meer dan 7142 kilometer hebben gefietst. De meesten onder ons zullen deze fiscale limiet niet eens benaderen. Doe je dat wel, dan leveren die kilometers je netto wat minder op.

Goed voor het milieu!
Bij ACV Puls zijn we blij dat deze verhoogde fietsvergoeding een duurzame en milieuvriendelijke manier van pendelen stimuleert. We moedigen iedereen aan om de fiets te nemen, niet alleen voor de financiële voordelen, maar ook voor de gezondheid en het milieu.

Door de onregelmatige werktijden in de sector, is de fiets voor veel werknemers geen optie als verplaatsingsmiddel. We roepen de overheid op om ook deze verplaatsingen op passend te vergoeden, rekening houdend met de stijgende brandstofkosten.

Wil je graag meer informatie of heb je nog vragen?
Je bent steeds hartelijk welkom bij de vakbondsafgevaardigden van ACV Puls in je onderneming, of in één van onze ACV Puls secretariaten. De adressen vind je op de achterkant of op: https://www.hetacv.be/acv-puls/contactPuls

*In het akkoord dat de federale regering afsloot rond mobiliteit werd dit plafond verhoogd naar €3500 / 10.000km, maar dat is op dit moment nog géén wet. (5.2.24)

Downloads: 

Download hier het pamflet