LBC-NVK wil duidelijke toekomst poetsdiensten gezinszorg

Zieken en bejaarden die niet meer kunnen instaan voor het schoonmaken van hun huis, moeten daarvoor terechtkunnen bij kwaliteitsvolle non-profit diensten. De LBC-NVK wil niet dat taken van de poetsdiensten van de gezinszorg uitgevoerd worden door dienstenchequebedrijven. Daarom steunen we de petitie die de collega’s van ACV Voeding en Diensten daarover gelanceerd hebben.

Opgeleid personeel

De werknemers van de poetsdiensten van de gezinszorg zijn ook opgeleid in het omgaan met zorgbehoevenden. Zij hebben aandacht en tijd voor het broodnodige sociaal contact met hun cliënten. Indien nodig zullen zij probleemsituaties signaleren.

Poetshulpen van een dienstenchequebedrijf werken vooral bij gezonde mensen die meestal niet thuis zijn terwijl ze hun huis poetsen. Het zorgaspect voor de klant is geen onderdeel van hun opdracht.
Meer en meer commerciële bedrijven willen zich mengen in de zorgsector maar dat vinden wij geen goed idee. Winst maken door te zorgen voor mensen, kan voor ons niet.

12,9 miljoen euro besparen

In 2015 moet de gezinszorg 12,9 miljoen euro besparen. Die besparing heeft gevolgen voor de sector en de werknemers. Om de toenemende vergrijzing op te vangen moet het aantal gesubsidieerde uren in de gezinszorg elk jaar met vier procent stijgen. Maar de Vlaamse regering heeft beslist om in 2015 geen extra uren te voorzien. Daardoor zal de werkdruk stijgen en dreigt de kwaliteit van de dienstverlening te verminderen.

Handtekeningen hoorzitting Vlaams Parlement

De LBC-NVK wil dat de Vlaamse regering blijft investeren in de poetsdiensten van de gezinszorg. Daarom steunen we de petitie die ACV Voeding en Diensten gelanceerd heeft. Zij willen 15 000 handtekeningen verzamelen, zodat ze het Vlaams Parlement kunnen dwingen een hoorzitting te organiseren. Net als ACV Voeding en Diensten vindt de LBC-NVK dat de zorg voor onze bejaarden en zieken een maatschappelijk debat waard is.

Print de petitie voor een duidelijke toekomst voor poetsdiensten en dienstencheques af en onderteken ze. Stuur ze vervolgens op naar ACV Voeding en Diensten of geef ze af in een kantoor van het ACV in je buurt.